buyruk | net

to Infinity and Beyond!

Nasıl Erasmus Öğrencisi Olabilirim?

| Filed under Erasmus

Seçilme sürecini hatırladığım kadarıyla aktarmaya çalışacağım. Bilgileri resmi ağızdan öğrenmek için ise Ulusal Ajans’ı ziyaret edebilirsiniz. Aslında aday olabilme şartları son derece az, isteyen neredeyse herkesin sağladığı koşullardan oluşuyor.

1. Lisans öğrencileri için 2/4 (70/100)

2. Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri için 2,5 (75/100) akademik not ortalaması

3. Her bir ikili anlaşma için başvuran öğrencilerin %45 akademik not ortalaması, %45 yabancı dil düzeyi ve %10 mülakat sonuçlarının etkilediği ağırlıklı ortalamaya göre en yüksek puanı alan öğrencinin seçimi

Marmara Üniversitesi Socrates – Erasmus Birimi

Öğrencinin dikkat etmesi gereken hususlar bunlar. Burada da en önemlisi tabii ki, 3. madde. Sonucu belirleyecek 100 puanı oluşturan etmenler. %45’lik akademik not ortalaması direk olarak o ana kadar tamamlamış olduğunuz dönemlerin not ortalaması alınarak kullanılıyor. İkinci %45’lik madde ise yabancı dil düzeyi. Bunun belirlenmesi Ulusal Ajans tarafından Yüksek Öğrenim kurumuna bırakılmış durumda. Yani bu noktadan sonra dikkatli olmak gerekebiliyor. Yine bizim okulda olanları anlatarak devam edeyim. Bizleri gitmek istediğimiz okulun eğitim diline göre yabancı dil sınavına girmemiz istendi. Ben de Almanca’dan girdim tabii ki. Daha sonra sonuçlar açıklandı, Eda ile birlikte beklememize rağmen %60’lık barajımızı geçtiğimizi gördük. Şaşkınlıkla birlikte sevinç duymamıza neden oldu tabii ki bu sonuç. İşin daha da garibi, bizle birlikte Almanca sınavına giren bazı öğrenciler barajın altında kalmalarına rağmen, daha sonra açıklanan 100 üzerinden tam puan listesinde, dil puanlarının 60, 70’lerde olduğunu gördük ve açıkçası tırsmıştık. Sonra onların, öğrenim dili Almanca olmayan bir okulda okuyabilmeleri için puanlarının değiştirildiğini öğrendik. “Peki.” dedik. Daha sonra sıra geldi 10 puanlık mülakata. Bu puan, tamamen bölüm hocalarınızdan geliyor. Mülakata bizim bölümdekiler ilk ben gitmiştim. Odaya girince bir de ne göreyim, bütün bölüm hocaları bir masanın etrafında oturmuş, gelecek öğrencileri bekliyorlar. Bu da yine biraz tırstırıcı bir ortamdı, özellikle kapıdan içeriye ilk giriş anında. Bu noktada hocaların biraz iyi niyetine kalmış durumdayız. Bazı bölümlerin hocaları biri gidecekse bizim öğrencimiz gitsin diyerekten herkese 10 üzerinden 10 tam puan verirken. Bazı bölümlerde de işe alınma mülakatı gibi, mülakatlar sonucunda, ileride oldukça değerli olabilecek, önemli puanlar kaybettiler.

Bütün bu puanlamalardan sonra, başvuran bütün öğrencilerin 100 üzerinden puanları çıkarılmış oldu. Kimin gidip kimin kalacağı da öğrencilerin hangi okullara başvurmasına bağlı olarak birkaç gün içinde belli oldu. Bundan sonra da hibe sürecini beklemeye başladık. Görevliler, herkese muhtemelen bir dönemlik hibe düşeceğini, daha fazlasına pek imkan olmadığını daha önceden söylemişlerdi. Bir kişiye iki dönemlik hibe düşecek olsa bile, bunun bir dönemini yeni bir öğrenciye verip toplam öğrenci sayısını arttırmaya çalışacaklarını bildirmişlerdi. Birkaç hafta sonra da dedikleri gibi oldu ve herkesin bir dönemlik hibe almaya hak kazandığını açıkladılar. Bu noktada, öğrenciler, gidecekleri okullara başvuru formlarını hazırlayıp göndermeye başlamışlardı. Bunu da yeni bir yazının konusu olarak önümüzdeki günlere bırakalım…

Bu yazı toplamda 5820, bugün ise 7 kez görüntülenmiş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *