Yazarımız Oğuz Saygın, hafıza eğitimine öğrencilik yıllarından beri çok meraklı bir zatmış. Bunun üzerine çalıştıkça, daha hızlı ilerlemiş, daha hızlı ilerledikçe, kendine olan güveni daha da artmış, sonunda da bu konuda seminer ve eğitim verebilecek düzeyde bilgi sahibi bir konuma gelmiş. Türkiye’nin birçok kentinde seminerler vermiş, çeşitli televizyon kanallarında programlara çıkmış, kolejlerde, çeşitli şirketlerde hafıza eğitimleri vermiş. Bunca tecrübesine rağmen, bu konuda bir kitap yazmak aklına gelmemiş her nasılsa. Ta ki bir gün seminerlerinin birinde iki kardeş Abdullah – Muhammed Maraşlı ile tanışana kadar. Bu iki kardeş, “Hafıza Eğitimiyle” daha önceden tanışmışlar, bu konuda babalarının da yardımıyla bir noktaya kadar kendilerini geliştirmişler. Seminerde de yeteneklerinden ufak bir kuple sununca, küçük yaştaki bu kardeşlerdeki parıltıyı Oğuz Saygın fark etmiş ve o günden sonra da onlarlara irtibatını hiç koparmamış.
O günden sonraki çalışmalarına hep destek, yardımcı olmuş, gelişmelerini bizzat takip etmiş. Hatta günü gelmiş, çeşitli illerdeki seminerlerine de bu kardeşleri beraberinde götürmüş, bu küçük yaştaki kardeşlerin başarısını katılımcılara gösteriler eşliğinde sunmuş. Yalnız Oğuz Saygın’ın altını önemle çizdiği bir husus var: “Genelde çok iyi veya çok kötü hafıza yoktur, eğitilmemiş hafıza vardır.” Kalbur üstü bir hafızaya sahip olmak için, o şekilde doğmak gerekmediğini, sonradan da pekala bunu başarabileceğimizi bilmemizi istiyor Oğuz Saygın. “Hafıza Teknikleriyle Beyin Gücünü Geliştirme” adlı bu kitabı da, yukarıda bahsettiğim iki kardeş ile beraber hazırlamış. Genel olarak:
- Beyni etkin kullanmak
- Kelimeler, atasözleri, vecizeler ve uzun metinlerin hafızaya alınması
- İsimler, yüzler ve çok sayıda telefon numarasının ezberlenmesi
üzerinde durulmuş. Yukarıda atasözleri ve vecizelerin yazdığına bakıp bunları öğrenmeye gereksinimim yok diye düşünmeyin. Bu muhtemelen düz metinleri temsilen konulmuş bir madde. Aynı zamanda, İngilizce kelimeler ezberlemek, trafik kurallarını hafızaya almak gibi konular da örneklerle işlenmiş.
Yukarıda belirtilen 3 maddenin hayata geçirilmesi konusunda 3 temel teknikten bahsediliyor kitapta.
- Çağrışım Sistemi: Ezberlenmesi gereken maddeleri bir şekilde bir hikayenin parçası haline getiriyoruz. Kafamızdan hikayeyi ilerlettikçe de maddeleri bir bir hatırlıyoruz tekrardan.
- Rakam – Şekil Sistemi: Genelde 10’a kadar olan, kısa listelerin hafızaya alınmasında kullanılan bir yöntem. Rakamları da somut nesnelere benzetip akılda tutulması istenen şekillerle birlikte ilişkilendirip hafızaya alıyoruz. Örnek kullanım alanı: Alış-Veriş listeleri.
- Temel Hafıza Sistemi: 100’a kadar sayıları ezberlemek için kullanılıyor. Kullanım alanı daha da genişletebilinir. Örnek kullanım alanı: Telefon numaları.
Bu kitabu anlattıkları havada kalan bazı “Kişisel Gelişim” kitaplarından ayrı tutuyorum. Son derece pratik bilgiler içeriyor. Kitabın sonuna geldiğinizde yöntemlerin bir kısmını zaten öğrenmiş oluyorsunuz. Belki bu metotları bir şekilde hayatlarınızda kulladığınızın farkına varıyorsunuz. Bu da keyfinize keyif katıyor. Hafızaya alma işini çok ciddiye almasanız da, bazı problemlere basit çözümler arıyorsanız da okumanızı tavsiye ettiğim bir kitap Oğuz Saygın ve iki kardeş Abdullah – Muhammed Maraşlı’dan Hafıza Teknikleriyle Beyin Gücünü Geliştirme.
Kitabı satın almak için: Kitapyurdu, Hepsiburada
Oğuz Saygın’ın “Kişisel Geliştirme” başlığı altındaki diğer kitapları için buraya.
Bu yazı toplamda 102592, bugün ise 534 kez görüntülenmiş.
Leave a Reply